Kommer Molnspel att dö innan det har en chans?

Kommer Molnspel att dö innan det har en chans?

11 visningar
0
Pheromones

Några intressanta saker hände i världen av molnspel under de senaste veckorna som du kanske inte har lagt märke till men behöver veta om.

Den första var den officiella släppningen av Nvidias GeForce NOW-streamingtjänst. Även om det är ganska mycket att prata om själva tjänsten, för just nu, kommer vi att fokusera på vad som kan vara dess viktigaste funktion: möjligheten att använda GeForce NU för att spela spel du redan äger.

Det låter kanske inte som en stor sak, men det är det. Google Stadia har kommit under eld för sina policyer som tvingar dig att köpa spel specifikt avsedda för användning med Google Stadia. Det sätter inte bara användare i en besvärlig position när det gäller att köpa nya spel, utan det betyder att de flesta av deras befintliga PC-spelbibliotek (och spel som ägs på andra plattformar) inte kommer att vara kompatibla med Google Stadia.

GeForce NOW behandlar molnspel mer som en tjänst. Det låter dig få tillgång till många av de spel du redan äger men upplever dem med de tekniska fördelarna med molnspel. Tjänstens premiummedlemmar kan till och med få tillgång till avancerade grafikalternativ och andra otroliga funktioner. Visst har GeForce NOW några egna tekniska och politiska problem, men idén att du bara kan hoppa in i världen av molnspel med få eller inga inköp krävs är typ av vad den tekniken behöver mest just nu.

Tyvärr äventyras den bästa aspekten av GeForce NOW av det växande insikten att girighet kan döda molnspel innan det någonsin hade en chans att växa sig stark.

Sedan GeForce NOW officiella lansering har Activision Blizzard och Bethesda Softworks redan tagit sina titlar (eller de flesta av dem) från molnspeltjänstens biblioteket. Medan de officiella detaljerna om dessa beslut i bästa fall är tunna (Nvidia mumlade något om ett “missförstånd” i fallet med Activision-beslutet) berättar till synes starka rykten.

Åtminstone när det gäller Activision Blizzard verkar det som om förläggaren ville nå ett slags separat kommersialiserat kontrakt med Nvidia innan de fortsatte att stödja GeForce NOW. Rapporter indikerar att Nvidia inte vill nå sådana erbjudanden med utgivare eftersom det besegrar syftet med deras “köp det var som helst, spela det här” -visionen. Det är lätt att föreställa sig att Bethesda ville ha en liknande affär.

Det finns några exempel på girighet i spel här, och för att vara helt rättvis involverar ett av dem Nvidia. Deras mål (och ekonomiska preferenser) kan vara meningsfulla, men i de tidiga dagarna av molnspel kan det behövas särskilda överväganden för att få alla ombord. Åtminstone verkar det som om dessa beslut delvis orsakades av felkommunikation mellan inte bara Activision Blizzard och Nvidia utan Nvidia och dess användare.

Men desto större oro involverar förläggarna. De två mest troliga möjligheterna när det gäller deras beslut är att de antingen vill se till att de tjänar ytterligare pengar på personer som köper kopior av spel designade för molntjänster (som vi ser med Stadia) eller att de avser att så småningom släppa sin egen molntjänst och don vill inte att någon annan ska ha tillgång till sina titlar.

Även om den förra möjligheten kanske är den mest troliga, är det den senare som oroar oss mest. Vi ser redan att världen av videostreamningstjänster blir skadad av att alla försöker ta en bit av kakan och lämna kunder i den besvärliga positionen att behöva köpa flera tjänster för att få innehållet de brukade få med bara en eller två tjänster.

Skillnaden mellan videoströmning och molnspel är att streaming hade en chans att växa och bli accepterad innan fler företag beslutade att gå in på det. Molnspel har inte den lyxen. Det är ett i sig besvärligt alternativ som kan vara framtiden men står inför många problem i nuet. Det behöver tid för att inte bara växa ur ett tekniskt perspektiv utan att bli accepterat av miljoner potentiella användare.

Om alla i spelindustrin försöker slå guld med molnspel som det är, kan det dock ta lite tid (om någonsin) innan vi verkligen får njuta av vad molnspel kan bli.

Pheromones
0Shares
Om författaren
Mr X

Mr X

Har varit med sen starten av sidan och hjälper Kenta att driva sidan framåt. Postar en hel del nyheter, då det är något jag tycker är kul att göra