Recensioner

Timelie - Recension

Postad av  Kenta tisdag, 14 juli 2020
  • textstorlek
Betygsätt denna artikel
(0 röster)

Pussel och tidsmanipulation har gått starkt i indie-spelen sedan frigörandet av Braid.

Men det har inte skett några verkliga framsteg inom genren eller nya element som kräver ytterligare färdigheter. Istället för mer av samma sak ger utvecklaren Urnique oss Timelie, som bygger på funktionen tidsmanipulation för ett utmanande men ändå lättillgängligt pusseläventyr.

Timelie har en historia som utvecklas över spelets pussel. Det är inte i ditt ansikte och mycket av det lämnas till tolkningen av spelaren. De grå områdena kan behöva en förklaring för dem som vill veta mer om dessa karaktärer, men berättelsen är bara ett annat pussel för spelaren att lösa.

Spelaren vakna upp som en tjej somhar begåvas med kraften att spola bakåt och spola framåt genom tiden. I spelets fyra primära nivåer kommer spelare att få ytterligare förmågor som ökar komplexiteten i pusseldesignen. Dessutom hamnar en mystisk katt med i ditt parti som en spelbar karaktär. Katten kan fungera som en distraktion för att locka fiender från vägen mot målet.

Utvecklaren förstod verkligen pusseldesign och det symbiotiska förhållandet mellan dessa två karaktärer. Många av pussel kräver att spelare skickligt kontrollerar båda för nästan split-sekunders åtgärder för att komma till målet. Lyckligtvis gör kraften att manipulera tiden möjliggör ytterligare finjustering, så när du oundvikligen drar av den är det ganska glädjande.

Den enkla tidsmanipuleringen gör att misstag inte är så frustrerande eftersom spelet ger dig så många chanser som du vill prova ett specifikt drag. De utmanande delarna av det visas när utvecklarna ger dig lite mer frihet med hur du närmar dig pussel och där du använder dina förmågor.

Under nivåer kan spelare också få reliker som dyker upp efter att nivån är klar. Dessa ger dig en anledning att återvända till spelet för att samla alla 15 av dem. Det finns dock inget sätt att veta vad du behöver göra för att få dem, men de som jag fick hände när jag tycktes komma igenom nivån som en master time bandit.

Pusseldesign blir mer och mer involverad under varje nivå. Men din förståelse för hur du manipulerar fiender och vad du får göra med tiden förbättras också. Det blir lättare att känna till gränserna du kan driva med nivåerna och hur du använder varje karaktär efter bästa förmåga.

Det finns fyra kapitel med ytterligare ett femte kapitel som är låst upp i slutet av spelet. Det är här utvecklarna tar av sig handskarna och gör ett verkligt utmärkt pusselarbete. Denna sista etappserie imponerade helvetet av mig och utmanade allt jag hade lärt mig hittills.

Grafiken är enkel i presentationen, men varje steg har sin egen uppsättning miljöteman. Spelare kan gå genom etapperna med prickar på marken och ganska mycket stealth sig till målet. Jag gillar också flickans design, även om hon inte pratar, valde utvecklaren att använda sitt kroppsspråk för att uttrycka sina känslor.

En sak som saknades var de allmänna fiendens mönster eftersom det bara finns en fiende i spelet. Även om de används på roliga sätt under etapper skulle jag vilja bli utmanad av en fiende som kan skjuta eller en som kallar andra fiender.

Musikdesign är lysande, och utvecklaren visste exakt när han skulle introducera några låga fi-ljud i spelet för att bygga just nu. Det är inte framträdande i varje steg, vilket gör att stadierna som den visar upp blir mer intensiva. Spelet tar cirka fem timmar att komma igenom, vilket är sakkunnigt för en kort och söt upplevelse.

Timelie är ett lättillgängligt tidsmanipuleringsäventyr som bara gränsar till raden för alltför komplicerat eller för enkelt. Det ger en perfekt balans med sin mekanik och introducerar till och med unika element i formeln som gör att den sticker ut i genren. Den öppna berättelsen och bristen på fiendetyper lämnar lite att önska, men detta är ett av de bästa tidsbaserade pusselspel som jag har spelat på flera år.

 

En recensionskopia av titeln tillhandahölls av utgivaren för recensions ändamål

FÖRDELAR
  • Pussel kan bli mycket utmanande när du går igenom nivåerna.
  • Det har ett underbart soundtrack som kompletterar spelets kusliga miljö.
  • Vackert ritade konstverk som bara är en syn för ömma ögon.
  • Ett otroligt polerat spel som står högt bland sina mer framstående kamrater.
NACKDELAR
  • Det finns mycket mindre problem med kärnkraften, vilket kan påverka kontinuiteten.
  • Historien kan vara ganska kort för vissa, men här är att hoppas på DLC i framtiden.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Dela vidare

Senaste Recensioner

X

Right Click

No right click