GOG Galaxy 2.0

GOG Galaxy 2.0

95 visningar
0
Pheromones

Medan Valve och Epic kämpar över kunder på butiksfronten, tränger en annan strid tyst. När klagomål växer mot spridningen av storfronter, är det en chans för någon att göra sammankoppling på alla storfronter. Naturligtvis, prata om startapparaten som kommer att förena alla andra storfront-luncher, den ena för att styra alla och – i mörkret på din hårddisk – binda dem.

Och GOG har tagit ett kliv in på denna linjen. Genom att bygga upp sin Galaxy-startapp, som en gång var enbart en förvaringsplats och en automatisk uppdaterar för ditt GOG-bibliotek, är det nu “Galaxy 2.0”. Jag har tillbringat den senaste tiden med att testa dess kapacitet för att se om jag är redo att bara använda Galaxy 2.0 som mitt startprogram.

Att komma igång

Att komma igång är lättare än jag förväntade mig också. GOG är inte den enda startskottet som tillåter spel från andra tjänster, men vanligtvis är implementeringen svår. Steams funktion “Lägg till ett icke-Steam-spel” skannar till exempel varje program på din hårddisk och gör lite förutom att göra en ångspecifik genväg i ditt spelbibliotek. Användbar, ibland, men inte en bra långsiktig lösning.

För att läsa mer om hur du hanterat allt på GOG Galaxy läs denna artikel

Galaxy 2.0 är en mer automatiserad process. Till att börja med ser du bara ditt GOG-bibliotek, förutsatt att du har ett. Det fungerar på samma sätt som den ursprungliga Galaxy-startern i detta avseende.

Men du uppmanas att “Lägg till spel och vänner” också. Vissa av dessa potentiella tredjepartsanslutningar är officiella, skapade och stöds av GOG, men för tillfället innehåller den listan bara Xbox Live, och till och med detta tillåter dig faktiskt inte åtkomst till dina Xbox Play Anywhere-spel än.

Huvuddelen av Galaxy 2.0-anslutningar har byggts av gemenskapen med GOG’s SDK för att implementera lämpliga krokar, och det finns redan en blomstrande plugin-eftermarknad, presenterad i Galaxy 2.0 som “Community Integrations – Popular.” Steam, Battle.net, Epic Games Store, Uplay, Origin och mer kan läggas till via dessa pseudo-officiella kanaler. Det är allt du vill, eller åtminstone allt du “tvingas” använda när du inte kan använda Steam. Ja jag ser dig.

Inloggning tar några sekunder, varje leverantör ber om dina referenser individuellt. När Galaxy 2.0 är auktoriserat ser du en notering längst ner som säger att ditt bibliotek “importerar”, även om det med ett Steam bibliotek med tusentals spel tog det högst en minut eller två. Och sedan är du klar, gratis att granska alla dina spel genom GOG, att sortera dem alfabetiskt i en lång lista eller dela upp dem på butikssidan och enkelt lansera det du vill ha.

Rik data

Pheromones

De är mer än bara genvägar. Det är det som imponerar mig mest med Galaxy 2.0 hittills. Spel som du har köpt från andra tjänster behandlas inte som andra klassens medborgare, som de ovannämnda “Non-Steam Games” är.

Galaxy 2.0 drar in din historia med dessa spel – Steams “Hours Spelade” -metriska, prestationsdata och så vidare. Det är en rik resurs i det avseendet, som bevarar viktig information även om du väljer att använda Galaxy 2.0 som din primära startare.

Det lyser också ett ljus på några av Steams brister, enligt min mening. Ånga är användbart. Steam har mycket bra funktionalitet. Ångan är också ganska daterad och kan använda en fullskalig om-design. Man är säkert i verken, säkert, men det har varit fallet i flera år nu, utan indikation när det kommer att släppas.

Längs kommer Galaxy 2.0, som gör saker med mitt Steam-bibliotek som verkar uppenbart i efterhand, men genialt för tillfället. Till exempel tillåter mig att sortera efter prestationsprocent – naturligtvis! – och efter spelad tid. Valves spårar dessa mätvärden, men även om du använder den mer detaljerade (och mindre funktionella) listvyn i Steam kan du inte sortera efter dessa. Det är snyggt.

Och jag blir snabbt ett fan av Galaxy 2.0’s stjärnbetyg också. De fungerar båda som ett sätt att snabbt hitta mina favoritspel och markera vilka jag är färdig med. Bäst av allt, de tål att flytta från PC till PC. Jag har installerat Galaxy 2.0 på två olika datorer, gått igenom installationen på var och en och kan bekräfta stjärnbetyg för Epic Games Store kvarstå över båda. I själva verket är hela ditt kumulativa bibliotek som startar spridare för alltid kopplat till ditt GOG-konto, även om du måste godkänna dina tredjepartsuppgifter på efterföljande datorer.

Lite saker som bör bli bättre

Med GOG som mest förlitar sig på att community utvecklar sina integrationer hittills, kan stöd för alla funktioner vara lite fläckiga. Till exempel visade min Steam-bibliotek visningstid men listas alla prestationsdata till noll procent.

Du kan också lägga till taggar inom GOG, men det kommer inte att dra taggar direkt från Steam – lite dåligt för mig, med tanke på mitt noggrant katalogiserade och sorterade Steam-bibliotek. Det enbart har gjort att jag har mindre benägenhet att flytta över, eftersom jag inte vill kopiera mer än ett decenniums värde av tråkigt arkiveringsarbete på en gång.

Men värst av allt, för mig åtminstone – och jag medger att detta kan vara en nisch – är att Galaxy 2.0 inte har stöd för Steams Family Sharing-funktion ännu, och du kan inte heller lägga till mer än ett konto från samma tjänst. Det kommer inte att lista Family Share-spel även om de är installerade, vilket är dubbelt frustrerande. Som jag sa är det troligtvis ett nischfall, men jag utnyttjar Steam’s Family Sharing-funktioner i stor utsträckning och detta enbart förhindrar att det är min go-to, med tanke på att mina spel inte alls är på ett ställe.

Slutsats

Sedan jag började testa har det redan funnits en uppdaterad version med några buggfixar och andra mindre förbättringar. Jag är sympatisk och är villig att bortse från sina brister till största delen och fokusera på den större bilden.

Och större bild? Jag tycker att det är en snygg idé. Jag vet inte nödvändigtvis om GOG kommer att bli den som kommer ut på toppen i den kommande striden, men Galaxy 2.0 är en möjlig lösning på ett växande problem och jag kommer att vara nyfiken på om andra försöker följa efter – eller om vi fortsätta att jonglera ett ständigt ökande antal sjösättare på egen hand och försöka göra det. Endera verkar vara möjlig.

9.5

Mitt betyg

Helhetsbetyg

Helhetsbetyg
9.5
Fördelar
  • Enkelt att använda
  • Finns en hel del funktioner som gör allt lättare att hitta
  • Dom vanligaste plattformarna finns
  • Går även att lägga till andra plattformar som vissa användare har gjort, är bara att söka rätt på dom
Nackdelar
  • Kan inte välja mer en än installation plast åt spelen jag vill installera
Pheromones
0Shares
Om författaren
kenta

kenta

Är jag som skapat Konsol Nyheter och även driver sidan framåt

Din e-postadress kommer inte att publiceras. behövliga fält är markerade *