Traditionellt definierades indiespel av deras budget och storlek på utvecklingsteamet som behövdes för att skapa dem.

Den definitionen utvecklas dock snabbt utanför detta räckvidd. En mer modern definition av dessa spel fokuserar på det unika de erbjuder. De bästa indiespelen kan för närvarande hålla sig oberoende av typiska marknadsförväntningar. Det skiljer sig från AAA-titlar, som är byggda för att möta dessa förväntningar.

Indiespel kan vara polära motsatser till större studiotitlar men är inte på något sätt sämre. Välutvecklade indietitlar som innehåller rätt kombination av funktioner kan överträffa även de mest avancerade studiospelen. Titta på Minecraft, ett enkelt indiespel med en klassisk premiss som har vunnit massiv popularitet över hela världen.

Här är några unika indiespel, både i stil och spel. Den här guiden belyser den uppfriskande särprägel som indiespel ger speluniversumet. Nedan följer några av de bästa indiespelen som för närvarande finns på marknaden.


Cuphead

Som du redan har hört nu är Cuphead ett riktigt svårt spel. Svårigheten är dock inte det enda som detta spel ger till bordet. Cuphead är ett fantastiskt spel i design och spel.

Om du tittade på Silly Symphonies och andra klassiska Walt Disney-produktioner, kanske du känner igen den konststil som används i det här spelet. Visuellt sett är detta spel en 10/10 med färgglada teman, handritade karaktärer och vackra akvarellbakgrunder.

Liksom konsten är musiken en återgång till jazzig, optimistisk musik integrerad i tidiga tecknade filmer. Inte desto mindre passar det spelet perfekt. Efter en grundläggande berättelse är Cuphead och Mugman två bröder som tyvärr gör ett avtal med djävulen för att rädda sina själar. Centralt i denna intrig är bossstriderna.

Cuphead är ett stridsintensivt skjutspel. Anledningen till att det är svårt beror på den ständiga nödvändigheten att lära sig varje chef du stöter på under slagsmål. Dessutom går varje vapen och en annan strategi för att slå ut cheferna. Under dessa strider måste du inte bara fokusera på att slåss mot chefen, men du måste också undvika inkommande föremål och attacker för att hålla sig vid liv.

Förutom chefsstriderna finns det spring- och pistolfaser i detta spel där du rör dig på plattformar medan du förstör mötande fiender och samlar in användbara mynt.

På papper är det enkelt att kontrollera Cuphead och Mugman. Det finns olika förmågor tillgängliga i det här spelet. Manövrering av kontrollerna kan ta lite tid. När du väl är bekant med detta blir det mer flytande att undvika, strecka, krympa och flytta runt.The Binding Of Isaac

Bindningen av Isaac har mycket att avslöja, och om du är den typen som älskar att gräva i det hela, väntar en uppfyllande och lång upplevelse dig.

Spelet låter dig spela som en liten pojke ’Isaac’ som verkar livrädd för sin religiösa mamma. Tecken är mestadels bibliska referenser, och det finns djupa religiösa övertoner genom hela pjäsen. Fiender är demoniska, och spelet fortsätter och heter en av cheferna som Mega Satan.

Bindningen av Isaac börjar med att Isaacs mamma försöker bevisa sin tro genom att vilja offra Isaac. Först kommer tårar att vara ditt enda vapen, och du kommer att ha mycket. När du går framåt blir det spännande men spännande att upptäcka nya föremål, chefer, fiender och rum. En sak du kommer att älska är den konsekventa konststilen och det visuella. Spelet utförs vid 60 bilder per sekund, så mörka bilder och fosterliknande styggelser visas som avsett.

Glöm de störande scenerna, det är olika vapen och godsaker som stjäl showen. Det finns över 500 saker och vapen att välja på vägen, och alla förändrar spelet. De gör en ständigt utvecklad upplevelse som är ny varje gång du deltar i ett annat skede.

Spelet är tufft, men det balanserar utmanande tider med en uppfriskande känsla av det oförutsedda. Fienderna och oförutsägbara sakerna gör The Binding of Isaac till ett av de mest omspel-bara och galna spelen.Stardew Valley

Det finns den komforten i Stardew Valley som skiljer den från andra spel. Musiken förändras med olika årstider och passar perfekt till landsbygdens mildhet. Ännu bättre, de väntande aktiviteterna, oavsett om de fiskar, slåss mot monster eller odlar, erbjuder både fred och spänning.

Konceptet handlar om att odla boskap, odla, mingla med bybor, odla och bejaka dina romantiska intressen. Det kan låta tråkigt, att utforska olika saker gör det roligt att spela. Spelet kombinerar RPG-element med vacker gårdsimulering för att skapa en absorberande landsbygdsvärld.

Varje säsong kommer med en trevlig takt, som varierar beroende på väder, födelsedagar, roliga festivaler och andra för att hålla dig förlovad. Berättelsen och det visuella drar säkert många in i spelet. Att arbeta på olika områden gör spelet mer uppslukande tack vare flerspelarläget. Du kan samarbeta med dina vänner för att arbeta på andra webbplatser och bli mer produktiva i slutet av dagen.

Stardew Valley handlar inte om vad spelare gör men betonar vad de gör med vad de har. Att bygga gården är inte bara en fysisk uppgift utan har ett sätt att skapa känslor bland spelarna. Spelet utforskar olika kontakter du kan ha med din miljö, arbete och människor runt dig. Att använda PlayStation 4 analoga stick- och stötfångarkontroller är ganska enkelt. Som sådan kan du bekvämt interagera med dina lagervaror och verktyg.Overcooked! 2

På något sätt spelar Overcooked! 2 känns som att återvända till din favoritrestaurang efter långvarig frånvaro. Spelare blir involverade i mycket svordomar och skriker, men känslan av att komma tillbaka till något speciellt ger de bästa soffupplevelserna.

Spelet är mer som sin föregångare eftersom det låter dig samarbeta med upp till fyra kockar och spela genom 40 plus-etapperna. Varje köksdesign kräver expertgrupp och ger dig möjlighet att kasta råvaror. Det enkla tillägget skapar en överraskande enorm effekt som du kan använda för att bemästra strategier i olika steg. Det lägger till en actionfylld upplevelse utan att förlora föregångarens avsiktliga spel.

Att jonglera med flera ansvarsområden och bära olika hattar på en gång är stressande men väldigt engagerande. Se, många kök är svåra att manövrera och utmanar på något olyckligt sätt, så att laga mat är svårare än vanligt. Vid en tidpunkt kommer du att köra köksuppgifter på en varmluftsballong medan slumpmässiga vindkast kommer att blåsa bort dina ingredienser. Ett annat kök kommer att ha försvinnande trappor och magiska portaler, men det är en del av Overcookeds löjliga kul! 2.

Oväntade vändningar gör Overcooked! 2 så roligt, även för alla som hänvisar sig till pro-kockar. Spelet har nio tester att räkna ut, varav några är nya för uppföljaren. Att tävla med extra steg och extra utrustning ökar de hjärtstoppande spänningarna och svårigheterna. Tja, det är en härlig röra som leder till komiska och roliga misstag.Untitled Goose Game

Untitled Goose Game låter spelare längta efter en mer uppslukande spelupplevelse. Ja, spelet är kort men innehåller mycket roligt. Vanligtvis involverar många spel komplexa individer och hjältar, men den här involverar en ensam gås på ett enda uppdrag, vilket är att offra.

Här får du spela som en gås, inte bara en vanlig gås utan en som är lömsk, full av glattlås och älskar att orsaka kaos. Mycket av tiden kommer det inte att spelas kontinuerliga ljud och effekter i bakgrunden. Istället låter spelet dig njuta av den obevekliga tutningen och den bedårande mönstret på dina små fötter. Om du av någon chans får lyssna på ljudet kommer det att vara på en liten touch men med otroliga effekter.

Untitled Goose Game känns så verkligt trots barnets målarbok estetik. Då och då kommer du att ställa frågor som ”föreställ dig att en gås gör det här?” Att stampa och orsaka skada runt den fridfulla byn är roligt, trots allt är ditt mål att bli hemsk i en oförtjänst stad.

Det finns inget handledningsläge eller få speciella förmågor i spelet. Spelet handlar om knepiga pussel, men även utan en berättelse eller insatser längtar spelarna efter att spela mer. Allt om spelet, från roplinjerna till världens mest tålmodiga bybor, är intressant. Trots den begränsade körtiden kommer du gärna att spendera din tid på att gå och tuta runt.Celeste

Letar du efter att vara en del av något rent, utmanande och i slutändan uppfyller? Då är Celeste värt att ge ett skott. Spelet är en 2D-plattformsspel som är lätt att förstå. Celeste förtrollar spelare på alla nivåer, från komplexa berättelser till attraktiva bilder och uppslukande OST.

Du får rollen som Madeline, hjältinnan i spelet som kämpar med psykiska problem. Att möta de oförlåtliga ruinerna av Celeste-bergen fungerar som en enkel men djupgående metafor för huvudpersonen.

Även om grafiken i det här spelet har en retro-pixlad design är de värda varenda sekund av spelet. Färgpallen som används på grafiken är inget annat än imponerande. Bakgrunden i olika kapitel är fängslande och är alltid upptagen. Det är en glädje att övergå mellan kapitel eftersom de kommer med olika mönster och vacker natur.

Musiken på det här spelet är inte bara fantastisk men mycket väl integrerad i spelet. När du spelar bleknar musiken vid olika punkter i spelet istället för att avskäras helt. Kapitlen innehåller unika delar av soundtracket. De eteriska instrumentalen på detta soundtrack är uppslukande och gör spelet ännu roligare.

Madeline måste hoppa, hoppa och springa eftersom det är typiskt för plattformsspel för att komma till toppen. Dessa spelmekaniker är lätta att förstå. Intressant nog har detta spel en enastående balans mellan enkla kontroller och komplicerade nivåer. Resultatet av denna balans är en oklanderlig spelupplevelse med tillfredsställande spel.Dead Cells

Om du är intresserad av ett utmanande Indie-spel som är lätt att manövrera och har utmärkt grafik kommer Dead Cells att vara ett så bra val. Klassad tonåring, detta roguelike actionbaserade spel har ett brett utbud av spelare, där tonåringar kan gå ihop med vuxna för en spelupplevelse som ingen annan.

Till skillnad från andra Indie-spel är Dead Cells ganska utmanande och kräver att du använder dina alkemiska förmågor för att undkomma spelets öinställning. Även om spelet kan vara svårt att förstå, är det bland de enklaste att spela.

För det första är kontrollerna exakt vad du kan förvänta dig i ett handlingsorienterat spel. Dessa mycket lyhörda kontroller säkerställer att du alltid är ett steg före dina fiender och hjälper dig att enkelt slutföra den ena nivån efter den andra.

På grund av Nintendo Switch-effektiviteten lägger detta spel till att lägga till nytt innehåll oftare, vilket innebär att du aldrig kommer att bli uttråkad av upprepningar. Spelets uppdrag fortsätter att förändras beroende på din nuvarande nivå. Intressant är att ju mer du går, desto mer inspirerad blir du att möta större utmaningar.

Allt om detta spel är super. Från början är 2D-plattformens pixelgrafik något som varje spelare vill se i ett videospel. Den tydliga grafiken gör det enkelt att upptäcka dina fiender och utveckla en plan för att döda dem innan de går mot dig.

Förutom grafiken har detta spel ljudkvalitet av hög kvalitet. Oavsett om du spelar med hörlurar över öronen eller om du är ansluten till ett större stereoanläggning, var redo för en uppslukande ljudupplevelse som tar ditt spel till nästa nivå.Night In The Woods

Night in the Woods är bland de få Indiespelen med en intressant story som passar tonåringar. Precis som den förlorade sonen, Mae, som är en college bortfaller försöker återvända hem och driva livet på nytt med de gamla vännerna.

Idealt är Night in the Woods ett äventyrsinriktat spel med flera lektioner för dagens ungdomar. I livet är tonåringar frestade att göra några dåliga val, inklusive att hoppa av skolan i hopp om ett bra liv någon annanstans men detta realiseras knappast som i Maes berättelse. Även om det bara är ett spel är det också en bra lektion för tonåringar som kommer att frestas att fatta ett par dåliga beslut.

Förutom lärandedelen är det ett härligt humoristiskt spel. Vanligtvis kan du förvänta dig att äventyrliga spel är vanliga och tråkiga. Men Night in the Woods fortsätter med att integrera aspekter av humor som gör det till en värdig investering för ungdomen.

Den utmärkta grafiken i detta spel ger en livlig upplevelse. Kontrollerna är mycket lyhörda, så du kommer lätt att manövrera dig genom spelets mörker.

The Night in the Woods är i allmänhet lätt att spela. Allt du måste göra är att hjälpa Mae att hitta vägen till hennes grannskap utan att bli störd av de hinder som möts på vägen. Spelet är också ett utmärkt sätt att öka kreativiteten bland tonåringar. Varje drag som görs i spelet måste vara väl genomtänkt för att uppnå det avsedda syftet med äventyret utan ansträngning.Katana ZERO

Ett av de bästa indiespelen med en underbar historia och kreativitet är Katana ZERO. Detta spel är actionbaserat och har länge marknadsförts som en no-go-zone för yngre spelare.

Katana ZERO är bland de enklaste Indie-spelen att spela. Kontroller är enkla att använda och knappast kommer du att uppleva någon fördröjning när du spelar. Katana ZERO är ett så bra sätt att slappna av efter en tröttsam arbetsdag. Serveras i tydlig 2D, det här spelet låter dig omfamna kreativitet och komma med dolda drag för att besegra dina fiender.

Effektiviteten i ett visst spel beror till stor del på vilken plattform som används. För Katana ZERO, förvänta dig inget mindre än utmärkt spelprestanda och otrolig grafik. Låt inte spelaren i detta spel göra dina nära anhöriga tråkiga. Istället tillåter Nintendo Switch-plattformen att du ansluter till en extern skärm där dina vänner får uppmuntra dig när du förstör dina virtuella fiender.

Virtuellt spel har aldrig varit så enkelt. Nintendo Switch-kontrollerna låter dig manipulera spelmiljön till din fördel. I sådana fall kommer du att ha en bättre position för att starta attacker mot dina fiender utan att du märks.

Den gåtfulla berättelsen om detta spel är något du inte kommer att se i alla andra Indiespel. Var och en av nivåerna i Katana ZERO kommer med en ny uppsättning utmaningar som gör spelet mer intressant. Detta spel är också känt för sitt lysande spel, som så småningom hjälper dig att slå fiender som ett proffs.


Om du gillar välgjorda spel som inte bara är roliga att spela utan också drar i sig de gamla hjärtsträngarna, kanske du vill gå in i indiespel. Dessa spel ger spelarna en chans att utforska olika skapares stilar och berättelser. Ta en titt på vad som gör denna underkategori av spel unik.

Indie VS Studio-spel

Skillnaderna mellan indie- och AAA-titlar är tydliga, från utvecklingens art och storlek till grafikkvaliteten och så mycket mer. Båda typerna av spel har mycket att erbjuda när det gäller spel och spelupplevelse.

Berättelser inom indiespel är utformade med bättre utvecklade plotlines. Det skiljer sig från de bredare spektrumberättelserna inom AAA-spel, som ofta inte är lika hjärtliga eller övertygande. Dessutom är Indiespel inte skadade med konkurrensmässig rivalitet eller varumärkeslojalitet. Människor vill verkligen spela dessa på grund av sina konstituerande element, inte för att deras favoritstudio utvecklade dem. AAA-studiotitlar är fortfarande underhållande och roliga att spela, men känns inte lika personliga som indiespel gör.

Generellt sett tenderar indiespel att vara kortare och mindre jämfört med större studiospel. Men de personliga stilarna och berättelserna gör hela upplevelsen värt din tid och pengar.


Kännetecken för ett bra indiespel

Grafik och ljud är några av de viktigaste aspekterna av ett bra spel, indie eller på annat sätt. Dessa är ansvariga för att ta dig från denna verklighet till en annan värld. Vissa spelare kan hävda att grafik inte spelar så mycket roll, men det är inte sant.

Det visuella i ett spel återspeglar skaparens kreativitet och unikhet. På samma sätt kan ljuddesign skapa eller bryta ett spel. Ljudspåret och de natursköna ljuden är en indikation på vilken typ av detaljer som gick in i spelets utveckling.

Bra indiespel sätter ofta underhållande lokaler. En fängslande historia är lika viktig som bra bilder och bra ljudkvalitet. Berättelsen är dock det som får dig att känna att du är en del av den.

Det är viktigt för ett spel att ha svårighetsgrad när du går vidare. Svåra spel utmanar spelare på ett bra sätt. Det är det främsta målet för spel. Annars kommer spelare inte att njuta av ett spel som är lätt att vinna.

Om du har upplevt spel över dåliga kontroller vet du hur kritiska effektiva kontroller är för ett spel och övergripande spel. Dåliga kontroller kan göra ett fantastiskt spel svårt att njuta av. Dessa kan inte förstöra ett spel helt, men otillräckliga kontrollscheman kan vara irriterande och ta bort din spelupplevelse.

Redaktör / Art director at | Website | + posts

Jag har alltid haft en passion för spel och eftersom jag hittade min passion för att skriva ville jag skriva om dem. Jag spelar nästan vad som helst om jag kan få tag på det. Jag har en ohälsosam besatthet med simulator spel men det hindrar mig inte från att spela andra spel 🙂

Är även jag som skapat Konsol Nyheter, K-Gamer och även driver sidan framåt mot oändligheten, får vi hoppas!